Cumartesi, Eylül 30, 2023
Ana SayfaYapay ZekaSEO İçin ChatGPT Kullananlar Dikkat!

SEO İçin ChatGPT Kullananlar Dikkat!

SEO İçin ChatGPT Kullananlar Dikkat!

ChatGPT’nin çıkmasıyla biz dijital içerik üreticiler fazlasıyla heyecanlandık. Özellikle yapay zekaların SEO uyumlu içerik yazmaları (yazmayı iddia etmeleri) bizleri hem sevindirdi hemde biraz tedirgin etti.

Neden mi tedirgin etti? Kendi adıma konuşmam gerekirse, birkaç tıklamayla herhangi biri yapabiliyorsa, ilerde bize gerek kalmaz ve müşteri kaybı yaşarız.

Peki herşey sadece bizim “tatlı tedirginliklerimiz” den mi ibaret? Büyük biraderimiz Google nasıl bakıyor bu duruma? Yapay zeka ile içerik üretmek ilerde sorunlara yol açar mı?

Eğer bu işlerden para kazanan biriyseniz, treni kaçırmadan bu araştırmama göz atın 🙂

SEO İçin ChatGPT “Yapay Zeka” Kullanmalı mısınız?

Yapay Zeka İçeriği Tespit Edilebilir mi?
Birçok kişi Google’ın, içeriğin yapay zeka kullanılarak oluşturulup oluşturulmadığını bilmesinin bir yolu olmadığını söylüyor.

Neden birinin böyle düşündüğünü anlayamıyorum çünkü yapay zekayı tespit etmek aşağı yukarı zaten çözülmüş bir durum. Buna da gerek kalmayacak, yapay zeka firmaları kendileri bu bilgiyi Google ile paylaşacaklar ki, bunu da aşağıda açıklıyorum.

Makine tarafından üretilen içeriğin tespit edilmesi, başka bir dilden çevrilen içeriğin nasıl tespit edileceğine ilişkin araştırmalar da dahil olmak üzere, uzun yıllardır devam eden bir araştırma konusudur.

Yapay Zeka İçeriği Google Politikalarını İhlal Ediyor mu?

Google’dan John Mueller Nisan 2022’de yapay zeka tarafından üretilen içeriğin, Google’ın politikalarını ihlal ettiğini söyledi. Bakalım bu arkadaş ne demiş;

“Bizim için bunlar, esasen, hala otomatik olarak oluşturulan içerik kategorisine giriyor ve bu da neredeyse en başından beri Web Yöneticisi Yönergelerimizde yer alan bir madde.

İnsanlar birçok farklı şekilde otomatik olarak içerik üretiyorlar. Ve bizim için, içeriğinizi oluşturmak için makine öğrenimi araçlarını kullanıyorsanız, bu aslında sadece kelimeleri karıştırmanız veya eşanlamlılara bakmanız veya insanların eskiden yaptığı çeviri hilelerini yapmanızla aynıdır.

Şüphelerim, içerik kalitesinin gerçekten eski tarz araçlardan biraz daha iyi olabileceği yönünde, ancak bizim için bu hala otomatik olarak oluşturulmuş içerik ve bu da bizim için hala Web Yöneticisi Yönergelerine aykırı olduğu anlamına geliyor. Yani biz bunu spam olarak değerlendiriyoruz.”

Google kısa süre önce geliştirici sayfasının spam ile ilgili “otomatik oluşturulan” içerik bölümünü güncelledi.

Ekim 2022’de oluşturulan bu bölüm, Kasım 2022’nin sonlarına doğru güncellendi.

Değişiklikler, otomatik oluşturulan içeriği neyin spam yaptığına dair bir açıklamayı yansıtıyor.

Başlangıçta şöyle diyordu;

“Otomatik olarak oluşturulan içerik, orijinal bir şey üretmeden veya yeterli değer katmadan programlı olarak oluşturulan içeriktir;”

Google bu cümleyi “spam içerikli” kelimesini içerecek şekilde güncelledi:

“Spam amaçlı otomatik olarak oluşturulan içerik, orijinal bir şey üretmeden veya yeterli değer katmadan programlı olarak oluşturulan içeriktir;”

Buradaki tanımların güncellenmesini, kendiniz de yorumlayabilirsiniz.

SEO için Yapay Zekanın En İyi Kullanımı Nedir?

Yapay zeka araçlarının en iyi kullanımı, bir çalışanı “daha üretken” hale getirecek şekilde kullanmaktır. Bu da genellikle araştırma ve analiz gibi sıkıcı işleri yapay zekaya bırakmaktan ibarettir.

Bir meta açıklama oluşturmak için yapay zekayı kullanmak kabul edilebilir, çünkü Google özellikle bunun yönergelerine aykırı olmadığını söylüyor.

Sonuç

Google’ın tutumu ve yapay zekanın gidişatına bakınca, ilerde çıkacak yapay zeka sürümlerinde mutlaka bir filigran olacağı bekleniyor. Bu da şu demek, üretilen içerikler Google gibi firmalar tarafından ayırt edilebilecek. Böylelikle içeriğinizin otomatik oluşturulmuş olduğu kolayca saptanabilecek.

Zaten hali hazırda Google milyonlarca siteyi sıralamak için yüzlerce farklı parametre kullanıyor ve bunların sayısı hep artıyor. Google algoritmasını tanıyan birisi şunu bilir ki, evet, otomatik oluşturulan içerikler gelecekte “ikinci sınıf muamelesi” görebilirler.

Peki o zaman yapay zekaları gömüp, eskisi gibi yazılarımızı mum ışığında kayalara mı oyalım? 🙂 Tabiki hayır. Burda dikkat etmemiz gereken kopyala – yapıştır yapmamak.

ChatGPT gibi yapay zeka modelleri, doğru şekilde kullanılırsa bize çok zaman kazandıracaktır. Bize düşen, tembelliğe kaçmadan, işimizin hepsini elin robotuna bırakmadan gayretle çalışmaya devam etmektir. Emek olmadan ekmek olmaz canlar.

Menderes Kahraman
Menderes Kahramanhttps://mendereskahraman.com
Google ödüllü web tasarım ve SEO uzmanı. Uzman olduğum konular hakkında araştırmalar yaparak, alanındaki en iyi içerikleri oluşturup yayınlıyorum. Beni Youtube ve Twitter üzerinden de takip edebilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Sponsorlu -spot_img

Popüler Yazılar